logo

Carlotta - the museum database

018106 :: Lappviken 6a

inventarienummer - objekt
018106
land
Sverige
län
Norrbottens län
kommun
Överkalix kommun
socken
Överkalix socken
by
Övre Lansjärv
fornlämningstyp
boplats utan synlig anläggning
namn (arkeologisk undersökning)
Lappviken 6a
Raä:nr
8
kartuppgift
Ek. kartan 27L 0-1 g-h
RX koord - rikets
7409.0
RY koord - rikets
1783.26
undersökningstyp
undersökning
undersökningdatum/år
1967 - 1968
personnamn - fältarbetsledare
Hjolman, Birgitta, Luleå
företagsnamn - undersökande institution
Norrbottens museum
analyser
C-14 prov.
beskrivning - fornlämning
Området kring sjön Lansjärv består idag av markerade dalgångar omgivna av relativt höga berg. Bergen var en gång öar i ett skärgårdslandskap som sträckte sig långt upp i landet. Under den allra tidigaste stenåldern utgjordes Lansjärv av en trång havsvik som förmodligen avsnördes från havet omkring 3600 f. Kr. för att bli en insjö. Runt sjön finns idag en mängd fornlämningar som vittnar om att Lansjärvstrakten varit ett attraktivt område för bosättning och vistelse under en lång tid. När de första människorna slog sig ner på platsen vet vi inte, men i den forntida havsmiljön fanns goda möjligheter till havsfångst och havsfiske. Även insjömiljön gav goda fiskemöjligheter som kunde kombineras med jakten i det närliggande skogslandet. Kanske stannade man vid de utmärkta renbeteshedarna längs Lansjärvs stränder under renens vandring norrut under sommaren.Området kring sjön Lansjärv består idag av markerade dalgångar omgivna av relativt höga berg. Bergen var en gång öar i ett skärgårdslandskap som sträckte sig långt upp i landet. Under den allra tidigaste stenåldern utgjordes Lansjärv av en trång havsvik som förmodligen avsnördes från havet omkring 3600 f. Kr. för att bli en insjö. Runt sjön finns idag en mängd fornlämningar som vittnar om att Lansjärvstrakten varit ett attraktivt område för bosättning och vistelse under en lång tid. När de första människorna slog sig ner på platsen vet vi inte, men i den forntida havsmiljön fanns goda möjligheter till havsfångst och havsfiske. Även insjömiljön gav goda fiskemöjligheter som kunde kombineras med jakten i det närliggande skogslandet. Kanske stannade man vid de utmärkta renbeteshedarna längs Lansjärvs stränder under renens vandring norrut under sommaren.
beskrivning - undersökning

Den undersökta boplatsen vid Lappviken är en av de sedan gammalt kända fyndplatserna vid Lansjärv. Boplatsen har grävts som två delboplatser vilka benämns som 6a och 6b.

Vid utgrävningarna av boplatsen 6a påträffades mycket få fynd. Ett järnfragment-kanske en del av en kniv, några bronsbleck med nithål, ett bältesspänne av brons av sentida typ, ett trettiotal skarpor tillverkade i kvarts, en liten grönstensmejsel och asbestkeramik. På boplatsen fanns också tre kokgropar som var djupt nedgrävda och bildade stora svackor i marken.

Boplatsen är inte daterad och det är därför svårt att uttala sig om platsen använts i en havsmiljö eller insjömiljö. De flesta av föremålen är troligtvis samtida förutom bältesspännet som förmodligen inte är förhistoriskt.

kommentar
Från lokalen har tillvaratagits 47 föremål och ca 250 avslag. Birgitta Hjolman har i rapporten sagt att dessa är gjord av kvartsit, men de är i själva verket gjorda av kvarts. [cwm/Carina Wikström 1997]