Artur Enström var född i Rutvik, på en släktgård "Turgården" med anor från 1559 som äldst av 10 syskon. Han hade sitt blivande yrke i blodet. Fadern (Nils Algot Enström) drev trädgårdsrörelse och Arturs håg för att syssla med blommor och krukväxter väcktes tidigt. Efter att ha genomgått sexårig folkskola på hemorten och som ung ha varit lagerarbetare hos N.J Wikström hjälpte han föräldrarna Fia och Nils med jordbruket samt trädgårdsodling på friland. Åren 1926-1927 genomgick han trädgårdsskola i Härnösand. Därefter ingick han i faderns rörelse och utvecklades till en mycket skicklig yrkesman. 1928 började han med växthusodling i Rutvik och kom att förbli aktiv trädgårdsmästare i mer än 50 år.
I flera år drev han handelsträdgården tillsammans med en broder samt hade även blomsteraffär i Luleå.
Enström gjorde under sin yrkesverksamma tid en framträdande insats inom handelsträdgårdsmästarnas fackliga arbete. Han var i många år ordförande i distriktsorganisationen. Även utanför yrket togs hans vitt omfattande insikter och goda omdöme flitigt i anspråk, såsom nämndeman, kyrkofullmäktig, byaålderman, ledamot av taxeringsnämnden.
På senare år ägnade han sig flitigt åt att dokumentera, främst Rutviks historia med anor från 1339. År efter år satt han böjd över gamla handlingar, läste och skrev. Det blev över 7000 sidor värdefull kulturhistoria. Hans bygdeforskning finns dokumenterad i 30 skinnband som han arbetat fram med hjälp av Norrbottens museum.
Artur Enström gjorde sig känd som en hedersman som ägde mångas förtroende och som förvaltade det väl. Han var med om att bygga upp samhällslivet i Rutvik, han stod alltid till tjänst, var behjälplig med deklarationer och skrivelser och hade inga ovänner.
Han var gift sedan 1929 och har tillsammans med hustrun Agnes (född Sundström) fostrat fem barn.
Se även i Nbm arkivet: Självbiografiska anteckningar 1902-1965, nedtecknade i mars 1984.