logo

Carlotta - the museum database

BDNLH 1092 :: Vävprov, hårgarnsmatta

  • Data elements
sakord
Vävprov; hårgarnsmatta
klassifikation OCM
286 6; 352 8
beskrivning

Vävprov till skyttlad hårgarnsmatta i inslagsrips och tvist från Gammelstads Handväveri. Varp av oblekt linvarptråd 8/3, trädd 2 tr i solv och 2 tr i rör. Till inslag Bergås nöthårsgarn 1/1 och till kantinslag oblekt linvarptråd 8/3, dubbelspolad.

Vävprov till hårgarnsmatta randad på tvären. På en botten i orangebrun/brun-brun/mörkbrun tvist är vävt en 2,5 cm bred rand schatterad i brunt/mörkbrunt/mörkgrönt, en 3 cm bred schatterad i orangebrunt-brunt och en 3 cm bred schatterad i brunt-mörkbrunt-mörkgrått. I båda ändar är vävt en 1 cm och en 1,5 cm bred kant av oblekt dubbelspolad linvarptråd 8/3. Den ena kanten är avslutad med en 8 cm lång pärlknuten frans.

En papperslapp är fastsatt vid provet, med handskriven text: 200x100 cm, Ej frans, M. Björkman.

Arbetsritning och garnkarta finns.

material
nöthårsgarn; lin
färg
brun; grön; oblekt
teknik
vävt; rips; tvist; knutet
längd
25,5 cm
bredd
39,5 cm
personnamn - formgivare
Åkerberg Margaretha
historik
När kunderna ville beställa mattor kunde proverna användas tillsammans med fotopärmar för att visa väveriets sortiment, färger och kvaliteter. Gammelstads Handväveri AB startade 1966 i Gammelstad av Anders Wärnegård och övertogs 1979 av Norrbottens läns Hemslöjdsförening. Det blev ett helägt dotterbolag till hemslöjdsföreningen. Väveriet har specialiserat sig på mattor och bildvävar för utrymmen i offentliga byggnader, företag, kyrkor och hem, i nära samarbete med framstående konstnärer och formgivare. 1997 upphörde väveriet.
utställning - tidigare
Hallå Hemslöjd
invnr - Hemslöjden
BDNLH 1092
antal - Hemslöjden
1
mod/fabr/typ - Hemslöjden
Åsunden, brun
klassifikation - Hemslöjden
Textilier; Prover