logo

Carlotta - the museum database

BDNLH 1087 :: Vävprov, hårgarnsmatta

  • Data elements
sakord
Vävprov; hårgarnsmatta
klassifikation OCM
286 6; 352 8
beskrivning

Vävprov till skyttlad hårgarnsmatta i inslagsrips och tvist från Gammelstads Handväveri. Varp av oblekt linvarptråd 8/3, trädd 2 tr i solv och 2 tr i rör. Till inslag Bergås nöthårsgarn 1/1 och till kantinslag oblekt linvarptråd 8/3, dubbelspolad.

Vävprov till hårgarnsmatta randad på tvären. På en botten i ljusgrön/grön-grön/mörkgrön tvist är vävt en 4 cm bred rand schatterad i mörkgrönt-grönsvart, en 4 cm bred schatterad i grönt-mörkgrönt och en 3,5 cm bred schatterad i grönt-ljusgrönt. I båda ändar är vävt en 1,5 cm bred kant av oblekt dubbelspolad linvarptråd 8/3 som avslutas med en 10 cm lång pärlknuten frans.

Arbetsritning och garnkarta finns.

material
nöthårsgarn; lin
färg
grön; oblekt
teknik
vävt; rips; tvist; knutet
längd
30,5 cm
bredd
39,5 cm
personnamn - formgivare
Åkerberg Margaretha
historik
När kunderna ville beställa mattor kunde proverna användas tillsammans med fotopärmar för att visa väveriets sortiment, färger och kvaliteter. Gammelstads Handväveri AB startade 1966 i Gammelstad av Anders Wärnegård och övertogs 1979 av Norrbottens läns Hemslöjdsförening. Det blev ett helägt dotterbolag till hemslöjdsföreningen. Väveriet har specialiserat sig på mattor och bildvävar för utrymmen i offentliga byggnader, företag, kyrkor och hem, i nära samarbete med framstående konstnärer och formgivare. 1997 upphörde väveriet.
utställning - tidigare
Hallå Hemslöjd
invnr - Hemslöjden
BDNLH 1087
antal - Hemslöjden
1
mod/fabr/typ - Hemslöjden
Åsunden, grön
klassifikation - Hemslöjden
Textilier; Prover