logo

Carlotta - the museum database

BDNLH 1087 :: Vävprov, hårgarnsmatta

  • Data elements
sakord
Vävprov; hårgarnsmatta
klassifikation OCM
286 6; 352 8
antal
1
beskrivning

Vävprov till skyttlad hårgarnsmatta i inslagsrips och tvist från Gammelstads Handväveri. Varp av oblekt linvarptråd 8/3, trädd 2 tr i solv och 2 tr i rör. Till inslag Bergås nöthårsgarn 1/1 och till kantinslag oblekt linvarptråd 8/3, dubbelspolad.

Vävprov till hårgarnsmatta randad på tvären. På en botten i ljusgrön/grön-grön/mörkgrön tvist är vävt en 4 cm bred rand schatterad i mörkgrönt-grönsvart, en 4 cm bred schatterad i grönt-mörkgrönt och en 3,5 cm bred schatterad i grönt-ljusgrönt. I båda ändar är vävt en 1,5 cm bred kant av oblekt dubbelspolad linvarptråd 8/3 som avslutas med en 10 cm lång pärlknuten frans.

Arbetsritning och garnkarta finns.

material
nöthårsgarn; lin
teknik
vävt; rips; tvist; knutet
färg
grön; oblekt
längd
30,5 cm
bredd
39,5 cm
personnamn - tillverkning
Gammelstads Handväveri AB
företagsnamn - användning
Norrbottens läns hemslöjdsförening (samling)
modell- eller artikelnamn
Åsunden, grön
personnamn - formgivare
Åkerberg, Margaretha
företagsnamn - förvärvat från
Norrbottens läns hemslöjdsförening (samling)
historik
När kunderna ville beställa mattor kunde proverna användas tillsammans med fotopärmar för att visa väveriets sortiment, färger och kvaliteter. Gammelstads Handväveri AB startade 1966 i Gammelstad av Anders Wärnegård och övertogs 1979 av Norrbottens läns Hemslöjdsförening. Det blev ett helägt dotterbolag till hemslöjdsföreningen. Väveriet har specialiserat sig på mattor och bildvävar för utrymmen i offentliga byggnader, företag, kyrkor och hem, i nära samarbete med framstående konstnärer och formgivare. 1997 upphörde väveriet.
utställning - tidigare
Hallå Hemslöjd
invnr - Hemslöjden
BDNLH 1087
klassifikation - Hemslöjden
Textilier; Prover