logo

Carlotta - the museum database

BDNLH 1060 :: Vävprov, rölakansmatta

  • Data elements
sakord
Vävprov; rölakansmatta
klassifikation OCM
286 6; 352 8
beskrivning

Vävprov, detalj, av mattan "Germandön" i liksidig rölakan från Gammelstads Handväveri. Varp av oblekt linvarptråd 8/3, trädd 2 tr i solv och 2 tr i rör. Till mönsterinslag Bergås nöthårsgarn 1/1 och till kantinslag oblekt linvarptråd 8/3, dubbelspolad.

Vävprov till matta med schatterad spegel och bård runt om med mönster av rektanglar. Provet är vävt i en schatterad botten av rosa-ljusrosa-tegelrött-grått nöthårsgarn. Den 11 cm breda bården är vävd med en 4,5 cm schatterad vit-ljusgrå-beige rand med små grå rektanglar, därefter en botten schatterad i grått-ljusgrått-beige med rektanglar i rosa-tegelrött-grått. I båda ändar är vävt en drygt 1 cm bred kant av oblekt dubbelspolad linvarptråd 8/3. Den ena kanten är avslutad med en 11 cm lång, tvinnad (drejad) frans och den andra med en orientalisk fläta, dubbel och vikt mot baksidan.

På baksidan är fastsytt en märklapp av oblekt linneväv, med svart handskriven text: "Brändön" rosa, Formgivare: Margareta Åkerberg, Gammelstads Handväveri.

material
nöthårsgarn; lin
färg
rosa; grå; oblekt
teknik
vävt; rölakan; tvinnat; flätat
längd
23 cm
bredd
34 cm
personnamn - formgivare
Åkerberg Margaretha
historik
När kunderna ville beställa mattor kunde proverna användas tillsammans med fotopärmar för att visa väveriets sortiment, färger och kvaliteter. Gammelstads Handväveri AB startade 1966 i Gammelstad av Anders Wärnegård och övertogs 1979 av Norrbottens läns Hemslöjdsförening. Det blev ett helägt dotterbolag till hemslöjdsföreningen. Väveriet har specialiserat sig på mattor och bildvävar för utrymmen i offentliga byggnader, företag, kyrkor och hem, i nära samarbete med framstående konstnärer och formgivare. 1997 upphörde väveriet.
utställning - tidigare
Hallå Hemslöjd
invnr - Hemslöjden
BDNLH 1060
antal - Hemslöjden
1
mod/fabr/typ - Hemslöjden
Germandön, rosa
specialbenämn - Hemslöjden
Rölakansmatta
klassifikation - Hemslöjden
Textilier; Prover