logo

Carlotta - the museum database

BDNLH 1038 :: Vävprov, rölakansmatta

  • Data elements
sakord
Vävprov; rölakansmatta
klassifikation OCM
286 6; 352 8
beskrivning

Vävprov till matta med mönster av fyra rundlar i varje hörn och på mitten rektanglar i olika storlekar. Rundlarna symboliserar de sköldar som skyddade mot helvetets makter och finns inmurade i Gammelstad kyrkas gavlar. Provet är vävt med ett abstrakt delmönster i olika schatteringar av blått, mörkblått, blågrönt, blå-brunt och blå-lila nöthårsgarn. I båda ändar är vävt en drygt 10 mm bred kant av oblekt dubbelspolad linvarptråd 8/3. Den ena kanten är avslutad med en 105 mm lång, tvinnad (drejad) frans och den andra med en orientalisk fläta, dubbel och vikt mot baksidan. På baksidan är fastsytt en märklapp av oblekt linneväv , med svart handskriven text: "Gammelstad" blå, Formgivare: Gull-Britt Johansson, Gammelstads Handväveri.

Vävprov, detalj, av matta i liksidig rölakan från Gammelstads Handväveri. Varp av oblekt linvarptråd 8/3, trädd 2 tr i solv och 2 tr i rör. Till mönsterinslag Bergås nöthårsgarn 1/1 och till kantinslag oblekt linvarptråd 8/3, dubbelspolad.

Arbetsritning och garnkarta finns.

När kunderna ville beställa mattor kunde proverna användas tillsammans med fotopärmar för att visa väveriets sortiment, färger och kvaliteter.

Gammelstads Handväveri AB startade 1966 i Gammelstad av Anders Wärnegård och övertogs 1979 av Norrbottens läns Hemslöjdsförening. Det blev ett helägt dotterbolag till hemslöjdsföreningen. Väveriet har specialiserat sig på mattor och bildvävar för utrymmen i offentliga byggnader, företag, kyrkor och hem, i nära samarbete med framstående konstnärer och formgivare. 1997 upphörde väveriet.

material
nöthårsgarn; lin
färg
blå; lila; oblekt
teknik
vävt; rölakan; tvinnat; flätat
längd
24 cm
bredd
35 cm
personnamn - formgivare
Johansson Gull-Britt
utställning - tidigare
Hallå Hemslöjd
invnr - Hemslöjden
BDNLH 1038
antal - Hemslöjden
1
mod/fabr/typ - Hemslöjden
"Gammelstad", blå
klassifikation - Hemslöjden
Textilier; Prover